Oblicz
Marcin: 1) Jeden z boków prostokąta jest 2 razy dłuższy od drugiego. Pole wynosi 98 dm kwadratowych.
Oblicz obwód.
2)Pole prostokąta wynosi 15 a obwód 32. Wyznacz długości boków.
3)Wyznacz długość przekątnej kwadratu o polu 10.
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tych zadań
22 kwi 20:43
Svanar: 1)
boki: a,b a=2b
P=ab=2b2
98=2b2
b2=49
b= 7
obwod:
2a+2b= 2*2b+2b= 6b=6*7=42
2)
a,b boki prostokata
P=ab
L= 2a+2b
ab=15
2a+2b = 32
3)
przekatna kwadratu o boku a to a√2
P=a2
10=a2
dokoncz sam
22 kwi 20:47
Marcin: Wielkie dzięki
22 kwi 20:52
Marcin: A możesz mi napisać jak rozwiązać to drugie zadanie bo za bardzo nie wiem
22 kwi 21:00
Svanar: podstawiasz z drugiego
a=16−b
i masz rownanie kwadratowe
22 kwi 21:01
Marcin: Aha dzięki jeszcze raz
22 kwi 21:02