| 1 | ||
h2 = 16 + 16 −32 * | ||
| 2 |
| 1 | ||
r = | *|AB| | |
| 2 |
| 1 | ||
r = | *4√3 = 2√3 | |
| 2 |
| 48 | ||
cos zrobilem chyba zle, poniewaz w odpowiedzi napisane jest, ze V = | ... a to przeciez | |
| π |
błąd jest tu: r=12IABI 




!
to nie jest prawdą
2πr= IABI
2πr= 4√3 => r=.......... dokończ
| 2√3 | ||
r = | ||
| π |
| 2√3 | 4*3 | 48 | ||||
V = π *( | )2 * 4 = π * | * 4 = | jest | |||
| π | π2 | π |
mam jeszcze takie zadanie:
Wiadomo, ze w trapez mozna wpisac okrag. Na ramionach tego trapezu, jako na srednicach,
konstruujemy okregi. Pokaz, ze powstale okregi sa styczne zewnetrznie.
aby okrag mozna bylo wpisac w czworokat, wiem, ze suma przeciwleglych bokow takiej figury musi
byc rowna.
wydaje mi sie, ze zgodnie z trescia wykonalem rysunek(staralem sie jak moglem). Jednak od razu
widac, nawet po niedokladnym szkicu, ze okregi, ktorych srednicami maja byc proste trapezu,
nie sa styczne zewnetrznie, tylko nachodza na siebie.....
chyba, ze styczne maja byc miedzy soba te okregi na przeciwko siebie.... tutaj tego dokladnie
nie widac, ale gdyby wykonac dokladniejszy rysunek....
zreszta, jak ma wygladac rozwiazanie do tego zadania?
prosze o pomoc
| 2x | ||
rozwiaz nierownosc z niewiadoma x: | < 1 | |
| x−2a |
| 2x | |
< 1 / * (x−2a) | |
| x−2a |
| 1 | ||
musze uzasadnic, ze sin10ocos20ocos40o = | ||
| 8 |
| 8 cos10o*sin10o*cos20o*cos40o | |
=1
| |
| cos10o |
| 4*sin20o*cos20o*cos40o | ||
=1
| ||
| cos10o |
| 2sin40o*cos40o | |
=1
| |
| cos10o |
| sin80o | |
=1
| |
| cos10o |
| cos10o | ||
=1
| ||
| cos10o |