witam znalazłem takie zadanie w zestawie zadań maturalnych
GrraG: 9log316
myślałem że to proste do rozwiązania i będzie
9log316 = 33log316=163
ale wszystko ok poza odpowiedziami tzn
A)4 b)16 c)81 d)256
hmm w czym problem?
22 kwi 20:14
Eta:
9= 3
2 


3
2log316 = 16
2= 256

odp: d)
22 kwi 20:16
ola: 9log34
1 kwi 16:28
arys: 9log316 = 32log316= 3log3{162}= 3log3{256}=34=81
26 maj 11:44
XYZ: A jak rozwiązać taki przykład:
√3log316
11 sty 17:01
think: √3 = 31/2
√3log316 = 30,5log316 = 3log3160,5 = 3log34 = ...
11 sty 17:03
XYZ: Faktycznie! Wielkie dzięki
11 sty 17:06