Znajdz srodki i promienie okręgów POMOCY
ninja: Znajdź środki i promienie okręgów:
a) x2 + (y+1)2=4
b) x2 + y2 − 2x +2y +2=0
c)(x−2)2+(y+2)2=9
22 kwi 19:55
22 kwi 19:58
22 kwi 20:00
mustafa: s(0;−1)
r=2
22 kwi 20:08
Eta:

.......
22 kwi 20:11
ninja: jak ktoś moze to niech rozpisze kazdy przykład.
22 kwi 20:23
Svanar: a) S(0,−1) r = 2
b) (x−1)
2 + (y−1)
2 = 0 S(1,1) r=0 opisuje punkt

c) S(2,−2) r=3
22 kwi 20:29
Svanar: w b jest drobny blad....sorki.... ma byc (y+1)2, wiec druga wsp sroda to −1
22 kwi 20:29
ninja: a mozesz rozpisac skad to wyszlo?
22 kwi 20:40
Svanar: ze wzoru:
Okrąg o srodku w punkcie S(a,b) i promieniu r ma wzor:
(x−a)2 + (y−b)2 = r2
22 kwi 20:42
ninja: dziękuję
22 kwi 20:46
Svanar: nie ma sprawy
22 kwi 20:48
ninja: nie no jednak nie czaje

kurdę, rozpiszesz mi jakiś przykład po kolei co i jak?
22 kwi 20:49
Svanar: po prostu z wzoru odczytuje dane.... nie ma tutaj nic trudnego
22 kwi 20:50
ninja: aaa,

ok, dzięki bardzo

Pomozesz mi w innym zadaniu?
22 kwi 20:52
Svanar: przepisz

to zobacze
22 kwi 20:53
ninja: oki

oto zadanie:
wyznacz odległość środka okręgu o równaniu x
2+y
2−2x−3=0
od początku układu współrzędnych.
22 kwi 20:57
Svanar: ok... wiec tak, najpierw szukamy promienia i wspolrzednych srodka:
(x−1)2 + y2 −1−3=0
(x−1)2 + y2 = 4
S(1,0) r = 2
poczatek ukladu ma wsp (0,0)
teraz liczysz ze wzoru na odleglosc....
√(x2−x1)2 + (y2−y1)2
22 kwi 21:01
ninja: ok, a skad wziąć dane do wzoru?
22 kwi 21:03
Svanar: jeden punkt to S, a drugi to srodek układu
22 kwi 21:04
ninja: hmm.. czyli?..
22 kwi 21:07