pomocy
ania: pole trapezu prostąkotnego gdzie dłuższa podstawa ma 12cm pole wynosi 54 wysokość trapezu jest
równa dł krotszej podstawy. oblicz obwód trapezu.
22 kwi 19:49
mustafa: a=12
h − dł krótszej podstawy oraz wysokości
P=54
| 12+h | |
| *4 = 54 // wymnażamy i przenosimy na jedną stronę |
| 2 | |
h
2+12h−108=0
delta = 576
pierwiastek z delty = 24
| | −12−24 | |
h2 = |
| = − 18 sprzeczne, bo dł odcinka nie może być ujemna |
| | 2 | |
zatem obowód = 6+6+12+6
√2= 6(4+
√2)
end
22 kwi 19:58
anett: a skad ta 4 przy mnożeniu

\
22 kwi 20:02