wielomiany
Zuzka: 1.Liczby −3,3,−1,1 są pierwiastkami wielomianu ;
a.W(x)=(x2−3)(x2+3)(x−1)(x+1)
b.W(x)=(x2−3)(x2+3(x2−1)(x2+1)
c.W(x)=(x2−9)(x2−1)
d.W(x)=(x2+9)(x2−1)
2.Liczba 2 jest pierwiastkiem wilomianuW(x)=x3+mx2−3x+2.Parametr m jest równy
a.2
b.−2
c.1
d.−1
Proszę o rozwiązanie bo nie umiem sobie z tym poradzić i wytłumaczenie !
22 kwi 19:19
Okoń: 1. Rozkładanie wielomianów się kłania. Odpowiedź c, bo W(x) = (x2 −9)(x2−1) =
(x+3)(x−3)(x−1)(x+1)
2. Twierdzenie Bezout'a − W(2) = 0
8 + 4m − 6 + 2 = 0 => m = −1
22 kwi 19:23
mustafa: pierwiastek równania to liczba, która podstawiona w miejsce x z pozostałymi w równaniu
wyrażeniami zeruje to wyrażenie
np.: pierwiastki w równaniu (x−5)(x+3)=0 to 5 oraz −3, bo 5−5 =0, a −3+3=
analogicznie gdy mamy 16−x2=0 to pierwiastakami będą −4 i 4, gdyż obie te liczby podniesione
do kwadratu i odjęte od 16 dają zero.
1. C
bo (x2−9)(X2−1)=(x−3)(x+3)(x−1)(x+1) zatem pierwiastkami są liczby −3 −1 1 3
2. D
w miejsce zmiennej x podtsawiasz 2 i przyrównujesz do zera
w(2)=8+4m−6+2=0
w(2)=4+4m=0 <=> m = −1
22 kwi 19:27
Zuzka: Dziękuję wam najpiękniej jak umiem
23 kwi 06:34