zadanie
Natalia: Proste zadanko z matematyki, pomocy.
1. Dane są okręgi:
o(O1, r)
o(O2, r)
r<R
R=5r
styczne wewnętrznie w punkcie A.
|O1O2|=6
Oblicz r oraz R.
Pomoże ktoś?
22 kwi 19:16
Natalia: ref
22 kwi 19:21
Natalia: nikt nie pomoże ?
22 kwi 19:32
Natalia: halo
22 kwi 19:48
Natalia: jest tu kto?
22 kwi 20:18
Natalia: odświeżam
22 kwi 22:34
Amaz: No trzeba to sobie dobrze narysować, jesli dobrze to naryskujesz to zauważysz, że R=6+r ale
wiemy też, że R=5r, robisz układ równań i z niego wynika, że r=3/2, R=15/2
22 kwi 22:40