Przekształcenia
Okoń: Cześć wszystkim.
Mam mały problem, mianowicie nie wiem, w jaki sposób wykonuje się symetrie względem zadanego
punktu, np. A(−3,4) . Byłbym bardzo wdzięczny, gdyby ktoś mi wytłumaczył jak takie coś się
robi, a najlepiej podał jakiś uniwersalny wzór (na tej stronie jest symetria środkowa, osiowa
ale o takiej względem punktu nie ma nic...)
22 kwi 19:10
Okoń: up
22 kwi 19:23
Eta:

Punkt A jest środkiem odcinka PP
'
to wektory → →
PA = AP
'
PA= [ x
A −x
P, y
A −y
P] i AP
'= [ x
P'− x
A, y
P' − y
A]
poruwnując współrzędne wektorów wyznaczysz:
x
P' = 2x
a −x
P i y
P' = 2y
A − y
P
22 kwi 19:56
Okoń: Dzięki
22 kwi 20:08