funkcja liniowa
motka54: wykres funkcji jest nachylony do osi OX pod katem 60
o i przechodzi przez punkt D=(1,3)
trzeba wyznaczyc wzor funkcji
22 kwi 18:55
motka54:
22 kwi 19:14
Okoń: Współczynnik kierunkowy funkcji liniowej jest równy tgα , α to kąt pod którym nachylona jest ta
funkcja do osi OX. Wiedząc to, na pewno sobie poradzisz. Reszta już jest łatwa
22 kwi 19:19
motka54: a dlaczego tg
22 kwi 19:22
motka54:
22 kwi 19:27
alucha: α=π3=√3
y=ax+b
3=√3+b
22 kwi 19:33
motka54: to ja wiem ale niewiem dlaczego akurat funkcja tg a nie np. sin
22 kwi 19:36
alucha: bo zawsze w funkcji liniowej we współczynniku kierunkowym jest tg
22 kwi 19:39
motka54: acha wielkie dzieki
22 kwi 19:44
Gustlik: Dlatego tg, bo wynika to ze wzorów na funkcje trygonometryczne w trójkącie prostokątnym −
najlepiej narysować sobie prostą y=ax − ta prosta przechodzi przez punkt (0, 0), na prostej
zaznaczyć punkt P o współrzędnych (x0, y0) i zbudować trójkąt prostokatny tak, aby punkty
(0, 0) i P były jego wierzchołkami, a dana prosta i os OX bokami. Wtedy to wyjdzie.
1 maj 00:33