liczba mniejsza od 555
maja: Ze zbioru cyfr Z={0,1,2,3,4,5,6,7,8,9} losujemy 3 razy po jednej cyfrze bez zwracania i
układamy w kolejności losowania w liczbe 3−cyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo że w ten sposób
ułożymy liczbe mniejszą od 555.
22 kwi 18:12
Eta:
|Ω|= 9*9*8 =....... ( bo na pierwszym miejscu bez zera
na drugim , może jużz być zero , ale nie może być ta pierwsza
na trzecim już bez tych dwu pierwszych
A −− trzy cyfrowa < 555
to może się zaczynać na: 1 lub 2 lub 3 lub 4
jezeli zaczyna się na 1 to na drugim miejscu mogą być 9 dowolnych ( bo bez 1)
a na trzecim 8 dowolnych ( bo bez 1 i bez tej drugiej
mamy zatem podobnie dla 2 lub 3 lub 4
więc takich liczb jest: 4*9*8
pozostają jeszcze zaczynajace się na 5
to na drugim już tylko: 0, 1, 2, 3, 4
a na trzecim 8 różnych bo bez 5 i bez drugiej (
zatem jest ich: 1*5*8
to: |A|= 4*9*8 + 1*5*8=.........
| | |A| | |
P(A) = |
| =........ dokończ , to już proste rachunki
|
| | |Ω| | |
22 kwi 18:54
Maturzysta: Eta popełniłaś błąd, jest możliwość, że na pierwszym miejscu wylosujemy 0, więc bierzemy to pod
uwagę

Jeśli by było napisane "tworzymy" zamiast "układamy", to Twoje rozwiązanie jest
poprawne

Pozdrawiam
1 maj 20:08
gość: ahaha, chciał byś maturzysta, nie wiem jak ty ja nie znam cyfry która zaczyna się na "0"....
16 gru 21:42
gość: kurde, liczby trzycyfrowej* zaczynającej się od zero...
16 gru 21:43
Eta:
16 gru 21:45
Hajtowy: Agent 007 w końcu no nie?
16 gru 21:46
Eta:
Prawie 4 lata minęło! co ja tu jeszcze robię?
16 gru 21:47
16 gru 21:48
utem:
Leczysz kolanko.
16 gru 21:50
Eta:
Dzięki
Radek 
@
utem
No tak, .... leczę kolanko
16 gru 21:52