Pole trójkąta, pomoże ktoś?
Paullla123: zadanie 1
W trójkącie równoramiennym długość podstawy wynosi 16 cm,a długość wysokości poprowadzonej na
tę podstawę jest równa 15 cm. Oblicz długość pozostałych wysokości

zadanie 2
W trójkącie, którego pole jest równe 27 cm
2 , dwa boki mają długość 18 cm i 6 cm. Jaką miarę
ma kąt ostry, zawarty między tymi bokami?
Pomoże ktoś? Bardzo proszę o pomoc!
22 kwi 17:41
Lukasz: Wysokość opuszczona na podstawe 16 dzieli ją na połowy i tym samym na dwa trójkąty prostokątne
. Z pitagorasa liczymy 8 2 + 152=c2 , z tego wychodzi że c ma 17 cm. Liczymy pole trójkąta
16*15/2=120 A teraz liczymy pole z drugą wysokością opuszczoną na ramie c i wyliczamy h.
120=17*h/2 .
Zad 2
wykorzystujesz wzór na pole trójkąta z sin . 27=18*6/2*sinα i to wychodzi że sin α=1/2
czyli kąt 30 stopni
22 kwi 17:59
Sebastian:

no niby jakos 1 udało sie zrobic ale z 2 cos ciezko
zad 1 ja robilem je w ten sposob ze caly czas zmienialem podstawe wiedzac ze i tak bedzie pole
rowne tyle samo
musialem takie oznaczenie wprowadzic zeby rysunek byl zrozumialy:
d=h
2
H=h
3
P=
a*h2
P=120
c
2=a
2+b
2
C
2=225+64
c=17
wiemy ze jest rownoraminy wiec h
2=h
3
P=
c*h22
240=17h
2
h
2=
24017
22 kwi 18:03