Zbadaj liczbę rozwiązań równania
A.! :) : Korzystając z wykresów odpowiednich funkcji zbadaj liczbę rozwiązań równania w zależności od
wartości parametru m, gdzie m∊R
a) |−x2 + 1| = m
b) ||x−1| − 2| = − 3m
22 kwi 17:24
A.! :) : bardzo proszę o pomoc

chodzi mi dokładniej o to, jak rozpisać te funkcje stopniowo...
i narysować każdą z nich na wykresie...
22 kwi 17:27
A.! :) : czy ktoś jest w stanie to zrobić?
22 kwi 17:34
Eta:

h(x) = −x
2+1 −−− wykres niebieski ( parabola )
f(x) = I −x
2+1 I −−− wykres czerwony ( bo odbicie tej części niebieskiego z pod osi nad
oś oX
g(x) = m −−− funkcja stała −−− wykres zielony
teraz patrzymy , ile razy wykres zielony przecina wykres czerwony:
zatem równanie I −x
2+1I = m ma:
dla m€( −∞, 0) −−− brak rozwiązań ( bo te wykresy się nie przecinają)
dla m= 0 lub m€(1, +∞) −− dwa rozwiązania ( bo przecinają się w dwu punktach
dla m= 1 −−− trzy rozwiązania
dla m€( 0,1) −−− cztery rozwiązania
22 kwi 17:57
A.! :) : dzięki wielkie

teraz wydaje się to dużo łatwiejsze.

!

dziękuję
22 kwi 18:11
A.! :) : dzięki wielkie

teraz wydaje się to dużo łatwiejsze.

!

dziękuję
22 kwi 18:13
Eta:

| I x −1| −2|= −3m /*(−3)
f(x) = −3 ||x−1|−2| −−−−−−− zrób tabelkę i podaj kilka punktów
otrzymasz czerwony wykres
g(x) = m −−− funkcja stała −−− zielone wykresy
odczytaj teraz podobnie jak w poprzednim zadaniu
ilość punktów wspólnych wykresów czerwonego z zielonym
i podaj przedziały dla "m"
myślę ,że teraz już sbie poradzisz sama
22 kwi 18:14
A.! :) : tak tak, odczytywać umiem

problem mam jedynie z wyprowadzeniem tej funkcji z podstawowej

ok ok

super, jeszcze raz dzięki
22 kwi 18:23