matematykaszkolna.pl
Zbadaj liczbę rozwiązań równania A.! :) : Korzystając z wykresów odpowiednich funkcji zbadaj liczbę rozwiązań równania w zależności od wartości parametru m, gdzie m∊R a) |−x2 + 1| = m b) ||x−1| − 2| = − 3m
22 kwi 17:24
A.! :) : bardzo proszę o pomoc emotka chodzi mi dokładniej o to, jak rozpisać te funkcje stopniowo... i narysować każdą z nich na wykresie... emotka
22 kwi 17:27
A.! :) : czy ktoś jest w stanie to zrobić?emotka
22 kwi 17:34
Eta: rysunek h(x) = −x2+1 −−− wykres niebieski ( parabola ) f(x) = I −x2+1 I −−− wykres czerwony ( bo odbicie tej części niebieskiego z pod osi nad oś oX g(x) = m −−− funkcja stała −−− wykres zielony teraz patrzymy , ile razy wykres zielony przecina wykres czerwony: zatem równanie I −x2+1I = m ma: dla m€( −∞, 0) −−− brak rozwiązań ( bo te wykresy się nie przecinają) dla m= 0 lub m€(1, +∞) −− dwa rozwiązania ( bo przecinają się w dwu punktach dla m= 1 −−− trzy rozwiązania dla m€( 0,1) −−− cztery rozwiązania emotka
22 kwi 17:57
A.! :) : dzięki wielkie emotka teraz wydaje się to dużo łatwiejsze.! emotka dziękuję emotka
22 kwi 18:11
A.! :) : dzięki wielkie emotka teraz wydaje się to dużo łatwiejsze.! emotka dziękuję emotka
22 kwi 18:13
Eta: rysunek | I x −1| −2|= −3m /*(−3) f(x) = −3 ||x−1|−2| −−−−−−− zrób tabelkę i podaj kilka punktów otrzymasz czerwony wykres g(x) = m −−− funkcja stała −−− zielone wykresy odczytaj teraz podobnie jak w poprzednim zadaniu ilość punktów wspólnych wykresów czerwonego z zielonym i podaj przedziały dla "m" myślę ,że teraz już sbie poradzisz sama emotka
22 kwi 18:14
A.! :) : tak tak, odczytywać umiem emotka problem mam jedynie z wyprowadzeniem tej funkcji z podstawowej emotka ok ok emotka super, jeszcze raz dzięki emotka
22 kwi 18:23