zad
olaaa: wyznacz liczby b, i c aby zbiorem rozwiazan nierownosci byl przedzial (3,5) 22+bx+c<0
22 kwi 17:02
olaaa: 2x2+bx+c<0 poprawka
22 kwi 17:05
olaaa: orietuje sie ktos jak moge rozwiazac to zadanie?
22 kwi 17:14
olaaa: heelp
22 kwi 17:46
olaaa: pomocyy
22 kwi 18:06
Jack: pierwiastkami mają być liczby 3 i 5 (a ramiona funkcji idą w górę). Zatem
2x2+bx+c=2(x−3)(x−5). Wymnóż prawą stronę i przyrównaj współczynniki.
22 kwi 18:12
Lukasz: Chyba tak mozna to zrobić :
Jeżeli ma to być przedział (3,5) to 3 i 5 są miejscami zerowymi tej funkcji, więc wzór funkcji
mozna napisać w postaci iloczynowej F(x)=2(x−3)(x−5) i po prostu mnozymy i doprowadzamy do
najprostrzej postaci . b=−16 c=30 .
22 kwi 18:15
olaaa: Dzieki wielkie
22 kwi 23:52