Kassa: W graniastosłupie czworokątnym w podstawie jest romb o boku 9 i kącie ostrym 60°. Krótsza
przekątna graniastosłupa tworzy z podstawą kąt o mierze 45°. Oblicz objętość graniastosłupa.
wiem jak wygląda bryla i co jest pod jakiem kątem, ale nie było mnie na lekcjach z
trygonometrii i nie wiem jak to rozwiązać
Sebastian:

V=p
p*h wiec zacznijmy od policzenia wysokosci
w podstawie mamy romb wiec wiemy że przekątne przecinaja sie pod kątem prostym a wiec.
z sin30
czyli
12=
x9
x=4,5
czyli d
1 a rysunku d jest równe 9
potem z tg45
1=
x9
x=9 to nasza wysokość
zostalo nam do policzenia pole podstawy która jest rombem proponuje ten wzór zeby sie w
szukanie h rombu nie bawic:
P=a
2*sinα
P=81*
√32
P=40,5
√3
V=40,5
√3*9
V=364,5
√3