Karola: Pola powierzchni trzech ścian prostopadłościanu są równe 15 , 18 i 30. Oblicz krawędzie.
Pomoże mi ktoś.?
wiem że
a*b=15
a*c=18
b*c=30
próbowałam to przekształcać i podstawiać ale nic z tego nie wynika.
pokaże mi ktoś ? będę bardzo wdzięczna
22 kwi 16:47
Sebastian: 
fajne nie moglem tego rozgrysc na poczatku ale jak sie odkryje metode to leci szybko juz.
a*b=15 ⇒ b=
15a
a*c=18 ⇒ c=
18a
b*c=30
15a*
18a=30
270a2 = 30 /*a
2
270=30a
2
9=a
2
a=3
a teraz to juz
3*b=15
b=5
3*c=18
c=6
22 kwi 17:06
Karola: Ojaa Dziękuję ślicznie !
22 kwi 17:23