luna: Witam. Jak rozłożyć na czynniki? Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć na przykładzie tego zadanie jak
rozwiązywac takie zadanie ?
Rozłóż na czynniki, grupując wyrazy wielomianu 6x
3−3x
2 +2x−1 . Podaj pierwiastki tego
wielomianu.
Dziękuje z góry !
22 kwi 16:18
reks: 6x3−3x2+2x−1 // wyłączamy wspólny czynnik przed nawias
3x2(2x−1)+1(2x−1) // grupujemy wyrazy
(3x2+1)(2x−1)=0
3x2+1=0 równanie sprzeczne
2x−1=0 <=> x= 1/2
zatem jednyme z pierwiastków równania jest liczba 1/2
dzielimy wyjściowy wielomian przez (x−1/2) i wynikiem dzielenia jest 6x2 + 2
zatem w(x)= (6x2+2)(3x2+1)(2x−1)=0
czyli pierwiastkiem jest x = 1/2
22 kwi 19:49