pomocy.
aaaa: Pryzmat w kształcie stożka na której składowana jest sól ma wysokość równą 3 m i obwód podstawy
62,8 m. Oblicz ile wywrotek o ładowności 2.5 tony potrzeba na wywiezienie tej soli jeżeli 1m3
= 1500 kg.
22 kwi 15:12
Sebastian: masz jakies odp do tego? bo bym sprobowal to policzyc ale przydalo by sie wiedziec ile wychodzi
bo zle Ci podawac nie chce
22 kwi 15:21
Seweryn : Dane:
wysokosc stozka h=3m
obwod podstawy stozka Op=62,8m
gestosc soli d=1500kg/m³
ladownosc wywrotki w=2,5t=2500kg
π=3,14
Szukane:
ilosc wywrotek n=?
Rozwiazanie:
obwod podstawy stozka Op
2πr=62.8
2r=62,8/π
2r=20
r=10m (promien podstawy stozka)
objestosc stozka V=⅓xPpxh
pole podstawy stozka Pp=πxr²
Pp=3,14x10²=314m²
objestosc stozka
V=⅓x314x3=314m³
waga soli w stozku
314m³x1500kg/m³=471 000kg
ilosc wywrotek
n=471 000÷2500=188.4 wywrotki
Aby wywiezc sol potrzeba 189 wywrotek.
13 mar 15:27