prosze o pomoc
ania: wyznacz 7 wyraz ciągu geometrycznego gdzie a1+a3=5 i a3−a1=3
22 kwi 11:00
rrr: a1 +a1+2r=5
a1 +2r −a1=3⇒ 2r=3
r=1,5
2a1 + 3 = 5
2a1 =2
a1=1
a7= a1 +6r
a7= 1 + 3 =4
22 kwi 11:55
Bogdan:
Ciąg geometryczny (an):
a1 + a3 = 5
−a1 + a3 = 3
+ −−−−−−−−−−
2a3 = 8 ⇒ a3 = 4 i a1 = 1
a3 = a1*q2 ⇒ 4 = 1*q2 ⇒ q2 = 4 ⇒ q6 = (q2)3 = 43 = 64
a7 = a1*q6 = 1*64 = 64
22 kwi 12:20
ania: Bogdanie mozesz mi wutłumaczy te q bo nie rozumiem?
22 kwi 13:04
Svanar: q to iloraz ciagu geometrycznego, tak sie przyjmuje.....
22 kwi 13:49