Rozwiąż równanie
asd: Rozwiąż równanie
n3 −3n2 +2n −60 =0
22 kwi 10:07
robinka: czy tam ma być − 60 ?
22 kwi 10:14
asd: tak. powinno wyjśc 5 ale nie wiem jak to policzyć
22 kwi 10:35
robinka: zrób tak W(5)=0, podziel ten wielomian n3 −3n2 +2n −60 : x−5, otrzymasz funkcje kwadratową
gdzie Δ<0
22 kwi 10:38
asd: No dobra ale gdybym nie wiedział ze rozwiązanie jest 5 , to skad moge wiedziec ze W(5)=0
22 kwi 11:24
robinka:
szukasz dzielników 60/1 ( ta jedynka pochodzi z czynnika o największej potędze) i podstawiasz
wszystkie dzielniki do wielomianu, gdy Ci wyjdzie 0 wtedy to jest miejsce zerowe

jest to
bardziej skomplikowane, to tłumaczenie jest w wielkim uproszczeniu, zawsze szukasz dzielnika
wyrazu wolnego/ przez największą współczynnik przy największej potędze, gdy znajdę odpowiednie
twierdzenie to tu podeśle
22 kwi 11:48