Proszę o pomoc pilne
Kamil: Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego o krawędzi podstawy 4 jest nachylona do
ściany bocznej pod kątem 30 stopni. Oblicz objętość tego graniastosłupa.
22 kwi 09:24
Kamil: Jeszcze raz proszę o pomoc
22 kwi 10:16
robinka: ściany bocznej czy krawędzi bocznej ?
22 kwi 10:20
Kamil: Nachylenie do ściany bocznej
22 kwi 10:23
robinka:

między przekątna a przekątna ściany bocznej oraz górna podstawą tworzy sie trójkąt prostokątny.
d − krawędzi podstawy
p −przekątna graniastosłupa
a− przekątna ściany bocznej
p=8
teraz z twierdzenia Pitagorasa
(a
√2)
2+ H
2=p
2
(4
√2)
2+H
2=8
2
32+H
2=64
H
2=64−32=32
H=4
√2
Liczymy V
V=Pp*H
V=4
2 *4
√2
V=64
√2
22 kwi 10:31
robinka: daj znać czy zrozumiałeś
22 kwi 10:32
Kamil: Dzięki podobnie zrobiłem tylko pomyliłem się w obliczeniach i wynik nie zgadzał się z
odpowiedzią, teraz upewniłem się. Dzięki jeszcze raz
22 kwi 10:46
robinka:
22 kwi 10:46