jh
lilek: rzucamy 2 szesciennymi kostkami. wyznacz prawdopodobienstwo tego ,ze suma oczek wniesie
conajmniej 8
21 kwi 23:09
robinka: Ω=6
2=36
A=
+ 1 2 3 4 5 6
1 2 3 4 5 6 7
2 3 4 5 6 7 8
3 4 5 6 7 8 9
4 5 6 7 8 9 10
5 6 7 8 9 1011
6 7 8 9 10 11 12
A= 15
21 kwi 23:24
lilek: dlaczego tak
21 kwi 23:27
lilek: dlaczego A= 15
21 kwi 23:28
Gustlik: |Ω|=W
62=6
2=36 (W − wariacje z powtórzeniami)
A: x+y≥8 ← x, y − liczby oczek na obu kostkach
(2, 6)
(3, 5) (3, 6)
(4, 4) (4, 5) (4, 6)
(5, 3) (5, 4) (5, 5) (5, 6)
(6, 2) (6, 3) (6, 4) (6, 5) (6, 6)
|A|=15
21 kwi 23:30
robinka: popatrz na ta niby tabelke która stworzyłam
policz ile jest wyników których suma jest równa bądź wieksza od 8

ja zawsze tworze tabelke
poziomo 1 2 3 4 5 6 i pionowo 1 2 3 4 5 6 i dodaje to samo robie dla iloczynu jeżeli jest rzut
kostka

jest tych wyników 15
21 kwi 23:30
lilek: ahaa.... dzieki

kurde jakie to jest chore te kombinacje, wariacje porazka
21 kwi 23:34