pomocy
kaśka: Proszę o pomoc. Rzucamy dwa razy symetryczną, sześcienną kostką, której jedna ściana ma jedno
oczko, dwie ściany mają po dwa oczka i trzy ściany mają po trzy oczka. Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzenia: liczby oczek otrzymane w obu rzutach różnią się o 1.
Odpowiedz powinna być 4/9 niestety mi jakoś nie wychodzi
Basia:
muszą to być pary
(1,2) (2,1) (2,3) (3,2)
n=1*2+2*1+2*3+3*2 = 2+2+6+6=16
a liczy się to tak
1 na 1 ścianie czyli 1 możliwość
2 na 2 czyli 2 możliwości
3 na 3 czyli 3 możliwości
|Ω}=36