pomocy
jola: liczba roznych pierwiastkow wielomianu W(x) (x2 − 4) ( x2 − 4x +4) jest rowna
21 kwi 22:30
aga: W(x)=(x−2)(x+2)(x−2)2 czyli x=2 lub x=−2 Odp. wielomian ma dwa różne pierwiastki
21 kwi 22:34
robinka: x
2−4=0
x
2=4
x=2 lub x=−2
x
2−4x+4=0
Δ=16−16=0
Są dwa pierwiastki

x=2 oraz x=−2
21 kwi 22:35
Eta:
wzory uproszczonego mnożenia

W(x) = ( x−2)(x+2) ( x−2)
2 = ( x−2)
3( x+2)
x= 2 v x= −2 −−− pierwiastek trzykrotny
zatem są tylko dwa
różne rozwiązania, (bo trzy rozwiaząnia się powtarzają
21 kwi 22:37
jola: dzieki
21 kwi 22:38