romb
Kasiek: Jedna przekątna rombu ABCD jest o 25% krótsza od drugiej. Obrazem rombu ABCD w podobieństwie o
skali 2 jest romb A1B1C1D1, którego suma długości przekątnych wynosi 56cm. Oblicz długość
boku rombu.
21 kwi 22:28
robinka: p − dłuższa przekątna
q=100%p−25%p=75%p=0,75p− krótsza przekątna
a−?
p+q=56
p+0,75p=56
1,75p=56 /:1,75
p=32cm
q=56−32=24cm
długość boku obliczamy z twierdzenia Pitagorasa, przekątne w rombie przecinają sie pod kątem
prostym
(1/2p)2 +(1/2q)2=a2
162 +122=a2
256+144=a2
a2=400
a=20boku
22 kwi 00:29
robinka: popełniłam błąd, chyba juz poźno
poprwka :
A1B1C1D1
2p+2q=56
2p+1,5p=56
3,5p=56
p=16
q=12
tak juz pisałam obliczamy z twierdzenia Pitagorasa
82+62=a2
100=a2
a=10
22 kwi 00:37