3 przykłady:)
Michaś: Witam wszytskich chciałbym prosić o pomoc mianowicie:
1.)W której ćwiartce układu współrzędnych leży końcowe ramię kąta α jeśli α=835
0
2).W której ćwiartce układu współrzędnych leży końcowe ramię kąta α jeśli α=−574
0
3).W której ćwiartce układu współrzędnych leży końcowe ramię kąta α jeśli sinα< 0 i ctgα>0?
Chciałbym wiedzieć jak to policzyć aby zapamiętać już sobie na zawsze
21 kwi 22:22
robinka: 1. 2*360 + 115 = cwiartka 2
2. idziesz teraz w prawo 360+214 = cwiartka 3
3 to rozumiem tak sinα jest ujemny w cwiartce 3 i 4, a ctgα jest dodatnie w 3 i 1, więc chodzi
tu o ćwiartkę 3
21 kwi 22:32
Michaś: dzięki Wielkie pomału zaczynam kapować o co w tym chodzi
21 kwi 22:35
Eta:
robinka
w przykładzie b) ..... ramię końcowe w II ćw
, bo obracamy tym ramieniem zgodnie z ruchem wskazówek zegara !
21 kwi 22:41
robinka: tak masz racje 214= 180+34

napisałam, ze w prawo

źle sobie obliczyłam
21 kwi 22:44
Eta:
21 kwi 22:45
robinka: wiem, o co chodzi, nie musisz mi tłumaczyć, jeżeli ten rysunek jest dla mnie
21 kwi 22:49
Eta:
Spoko ..
rysunek jest oczywiście dla Michasia

bo to On pytał o wytłumaczenie
a Ty podałaś Mu błędny wynik !
21 kwi 22:58
robinka: wiem, przeprosiłam i się poprawiłam, przyznałam Ci rację
21 kwi 22:59
Michaś: Spokojnie dziewczyny też go pomału wyłapałem ale po czasie

liczą się dobre chęci
21 kwi 23:30