ciagi
motka54: jak w prosty sposob sprawdzic czy ciag jest geometryczny
21 kwi 22:01
Basia:
| | an+1 | |
jeżeli podany jest wzór ogólny policzyć |
| i wykazać, |
| | an | |
że jest to wartość niezależna od n
w innych przypadkach zależy od konkretnej sytuacji
21 kwi 22:04
motka54: mam podane takie wzory ciagów : an=n−14 ; bn=n2 ; cn=2n ; dn= 2n
i trzeba wskazac ciag geometryczny
21 kwi 22:09
motka54:
21 kwi 22:17
motka54: moze ktos pomoc ?
21 kwi 22:39
Basia:
a
1=0
a
2=
14
a
3=
24=
12
to na pewno nie jest ciąg geometryczny bo nie ma takiego q, dla którego 0*q=
14
b
1=1
b
2=4
b
3=9
b
4=16
iloraz nie jest stały, ciąg nie jest geometryczny
| cn+1 | | 2n+1 | |
| = |
| = 2n+1−n=21=2 |
| cn | | 2n | |
iloraz jest stały czyli ciąg jest geometryczny
d
1=2
d
2=1
d
3=
23
iloraz nie jest stały
ciąg nie jest geometryczny
21 kwi 23:46
Monia: −2, 5, 12, 19,...− ciąg geometryczny
6 wrz 17:40
Bogdan:
W ciągu geometrycznym (an): an2 = an−1 * an+1
W ciągu arytmetycznym (bn): 2bn = bn−1 + bn+1
o ile an−1, an+1, bn−1, bn+1 istnieją
6 wrz 17:50