POMOCY
kasia: Wyrazami ciągu arytmetycznego o pierwszym wyrazie a1 = 1 są kolejne liczby anturalne, których
reszta z dzielenia przez 4 jest równa 1. Ile początkowych wyrazów tego ciągu trzeba dodac żeby
otrzymać liczbę 276?
21 kwi 21:56
Basia:
jest to ciąg
a
n=4(n−1)+1 = 4n−4+1=4n−3
a
1=4*1−3=1
r=a
n+1−a
n=4(n+1)−3−[ 4n−3 ]=4n+4−3−4n+3=4
| | a1+an | | a1+a1+(n−1)*r | |
Sn = |
| *n = |
| *n = |
| | 2 | | 2 | |
| 4n−2 | |
| *n=(2n−1)*n = 2n2−n |
| 2 | |
S
n=276
czyli
2n
2−n=276
2n
2−n−276=0
Δ itd.
22 kwi 00:17
Gustlik: Można prosciej:
Wiadomo, że a
1=1 i r=4
an=a
1+(n−1)*r=1+4(n−1) = 1+4n−4=4n−3
Podstawiamy a
1=1 i a
n=4n−3 do wzoru na sumę:
| | 4n−2 | |
Sn= |
| *n=(2n−1)*n=2n2−n
|
| | 2 | |
S
n=276
2n
2−n=276
2n
2−n−276=0
dalej Δ, n
1, n
2 − uwaga! odrzuć ewentualne rozwiązania nie będące liczbami naturalnymi
dodatnimi, np. liczby ujemne, ułamki.
22 kwi 01:08