help!
Wydi: W prostokącie ABCD poprowadzono odcinek AE prostopadły do przekątnej DB i punktu E, należy do
boku DC prostokąta. Przekątna DB przecina się z odcinkiem AE w punkcie P.
wiedząc, że AP = 8cm i PE = 2cm oblicz:
a)długość przekątnej prostokąta
b) długośc boku...
Łatwe jest ale jakoś się zaciąłem... prosiłbym ewentualnie o rysunek
Eta:

A więc tak :
trójkąty ABP i EPD są podobne z cechy ( k,k,k) i w skali k= 4 : 1
zatem: IBPI= 4 IPDI
także: trójkąty: Δ ABP ~ ΔAPD
to:
| | IAPI | | PDI | |
|
| = |
| => IAPI2= IPDI*IPBI
|
| | IPBI | | IAPI | |
zatem:
8
2= 4*IPDI
2 => IPDI
2= 16 => IPDI= 4
to: IBPI= 4*4= 16
więc IBDI = 4+16= 20 −− długość przekątnych
Teraz już dokończ ...... długości boków policz z tw. Pitagorasa
w trójkątach: ABP i APD
i to wszystko

A teraz idę do

, bo "padam"