granica
janek: lim n√2n+5n pomoże ktoś obliczyc granic n→∞
21 kwi 21:27
Jack: 5n z pierwiastka wyciągnij.
21 kwi 21:38
Jack: hmm inaczej.... z trzech ciagów.
21 kwi 21:38
Jack: an=n√5n ≤ bn=n√2n+5n ≤ cn=n√5n+5n
21 kwi 21:39
janek: dzieki
21 kwi 21:42
Eta:
korzystamy z twierdzenia o trzech ciagach
ciągiem dominujacym jest 5n ( bo szybciej zmierza do nieskończoności)
zatem
5=n√5 < √2n+5n < 5*n√2 →5
skrajne ciagi zmierzają do 5 to środkowy też ma tę granicę
więc
lim√22+5n = 5
n→∞
21 kwi 21:46
janek: dziekuje slicznie
21 kwi 21:56