pilne!
MARTUSIA : dany jest wielomian
W(x)= x4−mx3+nx2−8
wartosc tego wielomianu dla x=2 jest taka sama, jak dla x=−2 natomiast W(3)=82 wyznacz wartosci
liczb m i n oraz rozwiaz nierównosc W(x)>x4+2
21 kwi 21:24
robinka: 1. liczysz najpierw W(2)=W(−2) > podstawiasz za x dwójkę oraz − 2 do wielomianu> bedzie to
pierwsze równanie
2. W(3)=82 podstawiasz za x >trójkę będzie to drugie równanie
3. tworzysz układ równań i rozwiązujesz metodą podstawiania albo metoda przeciwnych
współczyników lub wyznaczników
21 kwi 21:52