matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
lucy:
Co mam dalej zrobić w tym zadaniu? Graniastosłup szesciokątny w wysokości 6 i objętości równej 255
√
3
ma krawędź podstawy długości..... Podstwailam do wzoru :
a
2
√
3
255
√
3
= 6 *
*6
4
jednak po przekształcaniu nie wychodzi mi...
21 kwi 21:21
Eta:
√
255
a=
3
21 kwi 21:26
robinka:
a
2
255=36*
4
255=9*a
2
/:9
255
a
2
=
/
√
9
√
255
a=
3
21 kwi 21:26