darek: jakie jest pole i obwód trójkąta równobocznego w którym są wpisane trzy okręgi o
promieniu 2cm.
8 gru 18:40
Dj Kichawa : w tablicach matematycznych jest wzór polecam sprawdzić
8 gru 18:48
darek: a mogł byś podać te wzory?
8 gru 18:52
Basia:
bez rysunku będzie trudno
narysuj ten trójkat i trzy wpisane w niego okregi
O
OO
w tym układzie, ale oczywiście maja być styczne
połącz środki dolnych
ze srodka lewego dolnego poprowadź promienie do punktów styczności
w lewym rogu powstał deltoid
narysuj jego przekatną
powstały dwa trójkaty prostokatne; zajmujemy się jednym
katy tego trójkata to 30, 90, 60 i krótsza przyprostokatna=r, czyli przeciwprostokatna 2r
czyli ten odcinek zawarty w boku trójkata to √4r2-r2=rp{3)
i widać, że a=r√3+2r+r√3=2r(1+√3)
P=a2√3/4
L=3a
podstaw i policz
10 gru 03:03
tomek:
10 gru 08:15