przekształcanie wzorów
Karolina: Hej mam problem z przekształcaniem wzorów mógł by ktoś mi to krok po kroku wytłumaczyć na moim
przykładzie: pv=nRT i trzeba wyznaczyć v proszę o pomoc
21 kwi 21:19
Mateusz: mamy rownanie
pv = nRT chcemy miec v więc najprosciej w takim przypadku podzielic przez współczynnik przy
niewiadomej czyli przez p i otrzymuje
| | p*v | | nRT | | nRT | |
v = |
| = |
| czyli v = |
| |
| | v | | p | | p | |
21 kwi 21:23
Mateusz: poprawka
| | p*v | | nRT | |
v = |
| czyli v = |
| |
| | p | | p | |
21 kwi 21:25
Karolina: | | mv2 | |
a jeżeli mam taki przykład F= |
| i mam wyznaczyć g to mam to pomnożyć przez g  W |
| | zg | |
ogóle nie wiem od czego się zabrać żeby dobrze było
21 kwi 21:32
Kejt: pomnożyć przez "g" i podzielić przez "F".
21 kwi 21:34
Mateusz: wtedy pozbywasz sie ułamka mnoząc przewz zg otrzymujesz F*z*g = mv2 i dzielisz przez F*z
21 kwi 21:54