matematykaszkolna.pl
mechanika kwantowa Gabon: Chemicy ratujcie Określ stan hybrydyzacji atmu centralnego w podanej drobinie BF3 Zad 2 Przedstaw schemat nakładania się zhybrydyzowanych orbitali atomu berylu (hybrydyzacja sp) z orbitalami 3py atomów chloru w cząsteczce BeCl2 Przyjmij że os y jest osią łączącą jądra atomów
21 kwi 20:47
Mateusz: rysunekzad 1 zadanie takie zawsze zaczynamy od narysowania wzoru Lewisa cząsteczki czyli w formie płaskiej nie przestrzennej żeby okreslic liczbe elektronów walencyjnych atomu centralnego oraz liczbe brakujących elektronow do spełnienia oktetu lub dubletu atomu lub atomow pobocznych liczbe elektronów walencyjnych atomu centralnego mozna tez policzyc na podstawie pewnego wzoru ale nie bede go tu przytaczał bo rzadko sie go w szkole omawia kiedy mamy juz liczbe elektronow walencyjnych to moge okreslic typ hybrydyzacji a tym samym kształt przestrzenny cząsteczki na podstawie wzoru pozwalającego okreslic liczbe hybryd dla cząsteczki ABx prawdziwy jest wzór
 1 
LH = x+

(a−x*b) gdzie:
 2 
LH−liczba hybryd x−liczba atomów B w cząsteczce a−liczba elektronów walencyjnych atomu centralnego A b−liczba brakujących elektronów−dla atomu B−do spełnienia reguły dubletu lub oktetu dla BF3 mam następująco:
 1 
LH = 3+

(3−3*1) = 3 => stan hybrydyzacji sp2 moge jescze okreslic kształt cząsteczki to
 2 
będzie trojkąt (w srodku atom boru) ale o to nas w zadaniu nie pytają. zad 2 W czym problem znasz kontury orbitali wiążących i antywiążących typu s i p(przynajmniej tak zakładam) skoro os y jest osią ktore łączą jądra atomow to nakładają sie one na osi x czyli tak jak na rysunku tylko jedna uwaga te orbitale są w kształcie ósemki tak jak np ∞ ja zrobiłem je elipsą bo nie miałem za bardzo jak narysowac je w płasczyznie poziomej.
21 kwi 21:07