zad 1 zadanie takie zawsze zaczynamy od narysowania wzoru Lewisa cząsteczki czyli w formie
płaskiej nie przestrzennej żeby okreslic liczbe elektronów walencyjnych atomu centralnego oraz
liczbe brakujących elektronow do spełnienia oktetu lub dubletu atomu lub atomow pobocznych
liczbe elektronów walencyjnych atomu centralnego mozna tez policzyc na podstawie pewnego wzoru
ale nie bede go tu przytaczał bo rzadko sie go w szkole omawia kiedy mamy juz liczbe
elektronow walencyjnych to moge okreslic typ hybrydyzacji a tym samym kształt przestrzenny
cząsteczki na podstawie wzoru pozwalającego okreslic liczbe hybryd dla cząsteczki ABx
prawdziwy jest wzór
| 1 | ||
LH = x+ | (a−x*b) gdzie:
| |
| 2 |
| 1 | ||
LH = 3+ | (3−3*1) = 3 => stan hybrydyzacji sp2 moge jescze okreslic kształt cząsteczki to | |
| 2 |