proste zadanko
Natalia: promień okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym ma długość 6cm.Oblicz odległość środka
ciężkości tego trójkąta od wierzchołka kąta prostego.
pomocy
21 kwi 20:43
Natalia: podbijam
21 kwi 20:56
kalafiorowa:

środek ciężkości dzieli każdą środkową w stosunku 2:1
nasza środkowa jest promieniem okręgu, czyli ma dł 6
{d+x=6 ⇒ x=6−d
{2x=d
2(6−d)=d
12−2d=d
3d=12
d=4
21 kwi 20:58
Eta:

środek ciężkości trójkąta to punkt przecięcia środkowych trójkąta
czyli S
c i dzieli środkowe w stosunku 2 : 1 licząc od wierzchołka
środkowa ICOI = r = 6
zatem IS
c CI= 2x I ICOI= r= 2x+x= 6 => x= 2
to IS
c CI= 2*2= 4
21 kwi 21:10