asia: Bardzo proszę o pomoc...
Oblicz cos(2α + 7/4 π) jesli ctgα=2/3 i α∈ (π , 3/2 π) czyli jest w trzeciej
ćwiartce
Z góry dziękuje za odpowiedz
8 gru 18:38
Basia:
ctgα=cosα/sinα=2/3
cosα=2/3*sinα
sin2α+cos2α=1
sin2α+4/9*sin2α=1
9sin2α+4sin2α=9
13sin2α=9
sin2α=9/13
sinα=3/√13
cosα=2/√13
cos(2α+7/4π)=cos2α*cos(7/4π)-sin2α*sin(7/4π)=
(cos2α-sin2α)*cos(2π-π/4)-2sinαcosαsin(2π-π/4)=
(4/13-9/13)*cos(π/4)-2*(3/√13)*(2/√13)*(-sinπ/4)=
(-5/13)*(√2/2)+(12/13)*(√2/2)=
(√2/2)*(12-5)/13=7√2/13
10 gru 02:53