Dla jakich wartości k podana funkcja ma jedno miejsce zerowe
Marek: Dla jakich wartości k podana funkcja ma jedno miejsce zerowe
y=x2−(k−1)x−k
21 kwi 20:25
Eta:
Δ=0
Δ= (k−1)2 +4k => (k−1)2 +4k=0 ...... rozwiąż to równanie i podaj "k"
21 kwi 20:40
Marek: Rozwiązałem to równanie i wyszły mi 2 miejsca zerowe x=−1 i x=1. Chyba źle coś policzyłem?
21 kwi 20:45
kalafiorowa:
k
2−2k+1+4k=0
k
2+2k+1=0
Δ=4−4=0
21 kwi 20:48
Eta:

..... źle
k
2 −2k +1 +4k=0
k
2+2k+1=0 => ( k+1)
2=0 =>
k= −1
21 kwi 20:49
Panek: Roziwiazujac to rownanie, wychodzi, ze k=−1−√2 lub k=−1+√2 i taka jest odpowioedz do
zadania
21 kwi 20:49
Panek: uppps, walnalem sie, liczylem w pamieci, Eta ma racje
21 kwi 20:50
Marek: A dlaczego tylko k=−1, gdy będziemy chcieli zlikwidować potegę zmieni się w wartość
bezwzględną, z której zawsze wychodzą 2 odpowiedzi? Nie rozumiem
21 kwi 20:55