HELP
kasia92113: Średnia arytmetyczna liczb:6,12,8,x,3,4,6,8,8 jest równa 7.Oblicz mediane podanego zestawu
liczb
21 kwi 20:08
Kejt:
6+12+8+x+3+4+6+8+89=7
6+12+8+x+3+4+6+8+8=63
wylicz "x". wiesz jak się liczy medianę?
21 kwi 20:14
21 kwi 20:15
Katrinka: miałam napisane w zeszycie ale zeszytu nie mam wiec nie wiem
21 kwi 20:16
kasia92113: nie pamiętam
21 kwi 20:16
damorka: 55+x= 63
x= 8
uporządkujmy liczby rosnąco
3,4,6,6,8,8,8,8,12
odrzucając liczby z każdego boku po kolei zostaje nam jedna liczba : 8
M=8
21 kwi 20:16
kasia92113: ok, dziękuje
21 kwi 20:17
Kejt: uporządkuj po obliczeniu "x" wszystkie liczby od najmniejszej do największej i mediana będzie
tą środkową liczbą, jeśli będą dwie to wyciągnij z nich średnią arytmetyczną.
21 kwi 20:17