Dla jakich wartości k podana funkcja ma jedno miejsce zerowe
Marek: Dla jakich wartości k podana funkcja ma jedno miejsce zerowe
y=x2−(k−1)x−k
21 kwi 20:04
Mirosława:
4 paź 19:46
Mirosława:
4 paź 19:47
Julia741: Wtedy, gdy wyróżnik kwadratowy przyjmuje wartość równa 0.
4 paź 19:48
ICSP: nie ma czegoś takiego jak wyróżnik kwadratowy.
Jest tylko wyróżnik czyli funkcja która dla danego wielomianu zwraca pewną liczbę.
Akurat tak się składa, że jeżeli ta funkcja przyjmuje wartość 0 to wielomian posiada
pierwiastki wielokrotne.
x2 − (k−1)x − k = x2 + x − kx − k = x(x+1) − k(x+1) = (x−k)(x+1)
Czyli −k = 1 więc k = −1
Ten sam wynik otrzymasz rozwiązując równanie Δ = 0
4 paź 20:27
Julia741: Rzecz jasna, miałam na myśli wyróżnik trójmianu kwadratowego. Pozdrawiam
4 paź 20:30