Ciągi
Jacek: Witam. W szkole zaczeliśmy przerabiać ciagi i na zadanie domowe mamy zrobić taki przykład:
an=
n!−12n2+3
Mam dwa pytania

1.co oznacza ten " ! "?
2.czy jest jakiś sposób na znalezienie ogólnego wyrazu an, czy tylko spostrzegawczość i
kombinowanie?

np. jak mam 1,
19,
125,{1}{49}...
21 kwi 20:03
robinka: "!" jest to znak silnia np. 6!=1*2*3*4*5*6
21 kwi 20:49
Kejt:
w arytmetycznym:
an=a1+(n−1)r
w geometrycznym:
an=a1*qn−1
o to chodziło?
21 kwi 20:53
Jacek: nie(ale dzięki, zapisze sobie), ogólnie w ciągach czy jest jakiś sposób
21 kwi 20:55
Kejt: na wzór ogólny ciągu? bo nie rozumiem zbytnio o co Ci chodzi..
21 kwi 20:56
21 kwi 21:01
Jacek: dobra nie ważne.
~kalafiorowa−jak masz tak pomogać to sobie odpuść!
21 kwi 21:09
Jacek: ~robinka−dzięki wielkie
21 kwi 21:10
robinka: | | 1 | |
w tym przykładzie który przedstawiłeś jest to ciąg malejacy |
| gdzie n∊ jest liczba |
| | n2 | |
| | 1 | |
pierwsza a pierwszy wyraz to jeden 1+ |
| |
| | n2 | |
21 kwi 21:20
robinka: trzeba zauważyć własności liczb
21 kwi 21:20
robinka: poźniej poznasz ciąg arytmetyczny i geometryczny które najcześciej występują na maturze.
21 kwi 21:22
Jacek: aaaaha. No to dobrze, bo się przeraziłem jak zobaczyłem pierwsze zadanie i kompletnie nie
miałem pomysłu na ani jeden przykład. Dzięki za pomoc
21 kwi 21:28
robinka: proszę
21 kwi 21:30