s
natalia: do prostej y=−x−2 napisz rownanie prostej
a) równoległej
b) prostopadlej przechodzacej przez punkt A(1,3)
21 kwi 19:58
damorka: y= ax+ b
A(1,3)
k:y=−x−2
a=−1
b=−2
a)
l || k (|| równoległa − prosta l jest równoległa do prostej k)
l: y= a1x+b1
jeśli te proste mają być równoległe to
a= a1 ⇒ l: y=−x+ b1
podstawiamy do tego współrzędne pkt., przez który prosta ma przechodzić:
3= −1 + b1
b1= 4
l: y= −x+4
21 kwi 20:04
damorka: b) m⊥k (⊥ prostopadła− prosta m jest prostopadła do prostej k|
m: y= a2x+b2 (prosta m jest postaci y= .... )
jeśli te proste mają być prostopadłe, to
a2 * a= −1 ⇒ a2= −1a
a2= 1
m: y= x+ b2
podstawiamy do tego współrzędne pkt., przez który prosta ma przechodzić:
3= 1 + b2
b2= 2
m: y= x+2
21 kwi 20:07