Wielomiany - równania
Kawka: 1. Liczba różnych rozwiązań równania 2x4=6x3 wynosi...? Jak to obliczyć?
21 kwi 19:52
Kejt: hmm.. chyba coś takiego..
2x4=6x3 /:2
x4=3x3 /:x3
x=3
21 kwi 19:55
Kawka: Liczba rozwiązań wynosi 3? Na pewno...?
21 kwi 20:01
Kawka: Czy może ktoś to potwierdzić jeszcze
21 kwi 20:14
Nawiedzona: Na to wychodzi:
2*34=162
,a
6*33=162
29 maj 20:35
Grześ: a wg mnie jest inaczej

Wybacz Kasiu

2x
4=6x
3
2x
4−6x
3=0
2x
3(x−3)=0
x=0 lub x=3
dwa rozwiązania
29 maj 20:40
Lucky: E=mc2
29 maj 20:47