oblicz procent
szach: cena jabłek na bazarze wynosi 2 zł, a w sklepie 2,6 zł. O ile procent cena jabłek w sklepie
jest wyższa od ceny na bazarze? O ile procent tańsze są jabłka na bazarze niż w sklepie?
21 kwi 19:29
Ilona: 2 zł− 100%
2,60−x x=130% o 30% droższe
2.60−100%
2 − x x= 77% o 23% tańsze
21 kwi 19:35
fifi:
15 cze 00:04
Anna:
| | 2,6 − 2 | | 0,6 | |
a) |
| * 100% = |
| * 100% = 0,3*100% = 30% |
| | 2 | | 2 | |
| | 2,6 − 2 | | 0,6 | | 600 | |
b) |
| * 100% = |
| *100% = |
| % ≈ 23% |
| | 2,6 | | 2,6 | | 26 | |
15 cze 00:25