help!
Wydi:

Proszę o spr mojego zadania.
Oblicz stosunek promienia okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym(R) do promienia wpisanego
w okrąg wewnątrz trójkąta(r) .
| 1 | | a+b+c | |
| ab=P=pr gdzie p= |
| |
| 2 | | 2 | |
r(a+b+c)=ab
| | c | | R | | c | | a+b+c | | c(a+b+c) | |
R= |
| → stosunek |
| = |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | r | | 2 | | ab | | 2ab | |
Dobrze jest? Jeśli nie proszę o wskazówki...
21 kwi 19:27
Jack:
Można z tego:
r=a+b−c2
R=c2
Rr=ca+b−c
Przyjrzę się temu co napisałeś...
21 kwi 19:36
Jack: jest ok
21 kwi 19:40
Wydi: | | a+b−c | |
ale jak r= |
| ?  |
| | 2 | |
21 kwi 19:54
Jack: hmm... Może opisowo spróbuję.
Zauważ, że środek okręgu wpisanego wyznaczają dwusieczne kątów (np. dwóch kątów ostrych).
Tworzą one przystające trójkąty (od wierzchołka przez środek okręgu do boku trókąta). Cały
odcinek "a" można podzielić na r+(a−r), z kolei odcinek "b" na r+(b−r). Z tego, że masz
przystające trójkąty wyniknie (po narysowaniu trójkąta), że "c" jest sumą (a−r)+(b−r).
To oznacza, że c=a−r+b−r ⇒ 2r=a+b−c ⇒ r=a+b−c2
21 kwi 19:59
Eta:

c= a−r +b−r => c= a+b −2r => 2r= a+b −c
to:
21 kwi 20:07
21 kwi 20:10
Eta:
21 kwi 20:13
Jack:
21 kwi 20:28