proszę o szybką pomoc
xxx: poziom głośności dźwięku wydawanego przez motocykl jest równy 100dB a wydawanego przez samochód
50dB. Oblicz ile razy natężenie dźwięku wydawanego przez motocykl jest większe od natężenia
dźwięku wydawanego przez samochód. W obliczaniach wykorzystaj wzór na poziom głośności dźwięku
L=10logI/I0, gdzie I−natężenie dźwięku w W/m2, I0− natężenie dźwięku odpowiadające progowi
słyszalności (I0=10−12W/m2
21 kwi 19:03
Marcin: Ja myślę tak :
L = 10 log ( Ii / Io )
L / 10 = log ( Ii / Io )
10L10= Ii / Io
10L10 * Io = Ii
Za L podstawiasz 100dB i 50dB, a potem porównujesz Ii które Ci wyjdą.
21 kwi 21:29
ziomek013: L=10log(I/I0)
100=10log(I/10−12
10100/10=I/10−12
10(100/10)/10−12=I
1010/10−12=I
I=1022
30 lis 13:36