oblicz NWD NWW
basica: Oblicz a= NWD (48,80), b= NWW (48, 80) i sprawdź czy a *b=48*80
Prosze o pomoc..nie pamiętam o co chodzi z tym NWD NWW nie wiem jak zrobić to zadanie

przydasie nawet mała wskazówka
21 kwi 18:53
basica: zapomniałam dodać ze odp to a=16 b =240
21 kwi 19:29
Jack: NWD(a,b)*NWW(a,b)=a*b albo policz "na piechotę" NWD(48,80) i NWW(48,80).
Poszukaj jak tego robić (jeśli nie umiesz) w zasobach strony.
21 kwi 19:31
basica: dzięki wielkie xd
21 kwi 20:38
driver: rozkładamy liczby na czynniki pierwsze:
48=2*2*2*2*3 , 80=2*2*2*2*5 , aby obliczyć a, mnożymy wspólne czynniki pierwsze obu
liczb
a=2*2*2*2 =16 , aby obliczyć b , mnożymy 48przez 5 lub 80 *3=240
21 kwi 20:50