??? ;(
Kasiaaaa: Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt P(3,3) i odcinającej na dodatnich półosiach
układu współrzędnych dcinki, których suma długości jest równa 12
21 kwi 18:37
Kasiaaaa: Błagam pomóżcie
21 kwi 20:39
szmakosz: dsasd
6 wrz 22:13
pigor: .... np. tak : z równania odcinkowego prostej i warunków
zadania masz układ równań :
xa+yb=1 i a+b=12 ⇔
3a+
3b=1 i a+b=12 ⇔
⇔
1a+
1b=
13 i a+b=12 ⇔
a+bab=
13 i a+b=12 ⇔
⇔
12ab=
13 i a+b=12 ⇔ ab=36 i a+b=12 ⇔
a=b=6 ⇒
⇒
x6+y6=1 ⇔
x+y=6 ⇔
y=−x+6 ⇔
x+y−6=0 − szukane równanie
prostej w 3−ech znanych, najczęściej spotykanych postaciach ...
6 wrz 22:40