Sprawdź podane tożsamości. Pomocy!! tamto niżej źle zapisałam to jest ok pomocy:
Asia: 1).1+tg2α=1cos2α
2).(1cosα−cosα)*(1sinα−sinα)*(tgα+ctgα)=1
21 kwi 18:30
Svnar: 1+tg2α=1cos2α /* cos2α
cos2α + cos2α * sin2αcos2α = 1
cos2α + sin2α = 1 a to jest jednynka trygonometryczna, wiec jest to prawdziwe dla dowolnego α
21 kwi 18:33
kalafiorowa:
| | sin2α | | cos2α+sin2α | | 1 | |
1) L=1+tg2α=1+ |
| = |
| = |
| =P |
| | cos2α | | cos2α | | cos2α | |
znasz w ogole wzory?
sin
2α+cos
2α=1
tgα*ctgα=1
21 kwi 18:34
damorka: pisze ktoś 2) ?
bo jeśli nie to mogę napisać
21 kwi 18:38
Asia: oo kalafiorowa fajnie klarownie to napisala bylabym wdzieczna o 2 tez
21 kwi 18:39
damorka: to mam nie pisać już?
21 kwi 18:41
Asia: bardzo prosze

tylko fajnie by bylo większą czcionką tak jak kalafiorowa o to mi chodzi
21 kwi 18:42
damorka: | | 1−cos2α | | 1−sin2α | | sinα | | cosα | |
L= ( |
| )( |
| )( |
| + |
| )=
|
| | cosα | | sinα | | cosα | | sinα | |
| | sin2α | | cos2α | | sinα2α+cos2α | |
= ( |
| )( |
| )( |
| )=
|
| | cosα | | sinα | | sinαcosα | |
| | 1 | |
= sinαcosα*( |
| ) = 1 = P |
| | sinαcosα | |
21 kwi 18:47
Asia: STOKROTNE dzięki
21 kwi 19:03