Pola figur
Katasia: Pole ROMBU
Przekątne rombu mają długości równe NWD(64,96) i NWW(6,8).Jakie jest pole tego rombu?
A. 768 B. 384 C.288 D.512
Od razu mówię, że odpowiedź A jest zła, proszę o obliczenia
Mi coś to zadanie nie chce wyjść, wynik wychodzi mi za mały niż są podane
21 kwi 18:19
mathlover: jestes pewna, ze podalas dobre odpowiedzi?
rozwiazanie tego zadania to :
P = d1 * d2 / 2
wiec
P = 64,96 * 6,8 / 2
P = 441,728 / 2
P = 220,864 ~ 220 cm2
21 kwi 18:43
driver: NWD(64,96)=32 , NWW(6,8)=24 , P=32*24:2=......
21 kwi 21:06