nierówność
iza: rozwiąż nierówność x2−6x−7<=0
21 kwi 18:03
damorka:

y= ax
2 + bx+c
a=1
b= −6
c= −7
Δ=b
2− 4ac
Δ= 36+28 = 64
√Δ= 8
x
1=
−b−√Δ2a ∨ x
2 =
−b+√Δ2a
x
1= −1 ∨ x
2= 7
pisząc <= miałaś pewnie na myśli ≤ ?
(x+1)(x−7)≤0
rysujemy parabolę skierowaną ramionami do góry (a>0)
z wykresu widzimy, że x∊ <−1,7>
21 kwi 18:11
Fish: no to musisz chyba obliczyć delte,obliczyć pierwiastki
delta=36+28=64
pierwiastek z delty=8
x1= 6−8 / 2 = −1
x2=14 / 2 = 7
wiec pierwiastki to −1 i 7
i musisz narysować oś i zaznaczyć te punkty na osi i napisać do czego należy X
21 kwi 18:13